Antioxidanty, oxidace, volné radikály

Antioxidanty jsou sloučeniny, které brání oxidativnímu stresu a chrání tělo před působením volných radikálů.

Oxidace je chemický proces změny oxidačního čísla atomu tím, že změní jeho počet elektronů. Oxidaci často podléhají předměty vystavené kyslíku, avšak oxidaci dokáže způsobit jakákoliv částice, která jinému atomu odejme elektron.

Příkladem může být hnědnutí rozkrojeného jablka, které je vystavené vzduchu, nebo rezavění železa. Oxidace probíhající v lidském těle se označuje jako oxidativní stres a je způsobena volnými radikály.

Podstatou volných radikálů je, že jim chybí jeden elektron, který se snaží někde získat. Berou si ho z atomů všude po těle. Proces tedy probíhá na atomovém měřítku a zanechává atom „poškozený“. Toto poškození se ve větším měřítku přeměňuje na buněčné organely, buňky, tkáně, a tedy i na vyšší riziko nemocí, na rozvoj zánětů a na urychlení procesu stárnutí.

Antioxidanty tedy v praxi snižují riziko nemocí a zpomalují míru stárnutí. Patří mezi ně mnoho druhů běžně známých, ale i méně známých látek:

Názvů antioxidantů jsou pravděpodobně tisíce a jejich znalost je v praktickém životě nedůležitá. Koncentrace antioxidantů je mnohonásobně vyšší v rostlinných potravinách, a tak z praktického hlediska stačí jíst v hojnosti ovoce, zeleninu, ořechy a semínka. Nejbohatší běžně konzumovanou potravinou jsou borůvky. Z dosud prozkoumaných potravin je na antioxidanty nejbohatší sušené amalaki.

Potraviny jsou hlavním zdrojem antioxidantů v lidském těle a mají i schopnost ovlivnit míru, jakou si lidské tělo tvoří antioxidanty vlastní.

Začtěte se hlouběji k tématu v článcích:

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.