Enzym

Enzymy jsou organické molekuly převážně bílkovinné povahy, které urychlují chemické procesy v živých organismech. Působí jako katalyzátory, což znamená, že zvyšují rychlost reakce, ale nemění celkovou chemickou rovnováhu. Základním principem jejich fungování je přiblížení dvou chemických látek blíže k sobě. Tím sníží množství energie, která je zapotřebí pro uskutečnění reakce. Enzym samotný při reakci zůstává nepoškozený.

V souvislosti s lidským tělem se můžeme setkat například se známými enzymy, jako je laktáza, která umožňuje trávení mléčného cukru, nebo trypsin, který pomáhá trávit bílkoviny ve střevech.

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.