Glykemická křivka

Odráží reakci organismu na podání glukózy. Graficky popisuje, jak je organismus schopný tuto zátěž zpracovat a udržet tak hladinu krevního cukru v optimálním rozmezí. Zdravé tělo dokáže produkcí hormonů glykemii efektivně regulovat, její výrazné (dlouhodobé) výkyvy jsou pro tělo toxické nebo ohrožující. Podobu glykemické křivky primárně určuje skladba našeho jídelníčku.

Jednotlivé potraviny mají tzv. glykemický index, což je hodnota, která udává rychlost vstřebávání sacharidů do krve – naznačuje, o kolik se pravděpodobně zvedne hladina cukru v krvi do 2–3 hodin po jídle. Jestliže tento nárůst, následný pokles a jejich pravidelné střídání s většími či menšími výkyvy zaznamenáme do grafu, získáme právě glykemickou křivku.

V každém organismu ale různé potraviny mohou působit různě v závislosti na celkovém stavu metabolismu, takže nestačí jen se řídit obecnou hodnotou glykemického indexu.

Na obrázku je srovnání glykemické křivky zdravého člověka po jídle a extrémně rozkolísaná křivka způsobená neschopností organismu regulovat nadměrné množství glukózy.

Více k tématu glykemické křivky si přečtete v článku Glukóza – ředitelka inzulinové horské dráhy.

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.