Keton a ketóza

Ketony jsou organické sloučeniny, které lidské tělo umí využít jako druhotné palivo. Buňky je začnou využívat v okamžiku, kdy mají nedostatek glukózy. To nastává přes noc, během různých druhů diet nebo při půstu. Ketony vyrábí játra z tuků.

Ketóza je metabolický stav, při kterém tělo spaluje primárně mastné kyseliny (tuky) ve formě ketonů. Krátkodobě jde o přirozený stav, ve kterém naše tělo umí perfektně fungovat, a může být i zdravý prospěšný. Do krátké ketózy se můžete dostat například při přerušovaném půstu.

Pokud ovšem nastane nekontrolovaný stav, ve kterém je tělem produkované příliš vysoké množství ketonů, označujeme ho jako ketoacidózu. Ta pro tělo může být velmi nebezpečná. Většinou nastává při nesprávném vylučování hormonu inzulinu, často v souvislosti s diabetem.

Rozdíl mezi ketózou a ketoacidózou popisuje více do hloubky například článek na webu Fitplan.cz. V souvislosti s dlouhověkostí se ketóze věnuje například doktor Peter Attia.

Začtěte se hlouběji k tématu v článcích:

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.