Protein

Protein, česky bílkovina, je stavební látkou všeho živého. U člověka tvoří přibližně 17 % těla. Skládá se z různých řetězců organických kyselin. Těm se odborně říká aminokyseliny. Typický protein obsahuje 200–300 aminokyselin.

Počet a uspořádání aminokyselin rozhoduje o funkci proteinu. Mezi hlavní úkoly proteinu patří stavba a tkání – vytváří svaly, šlachy, vazy, vlasy, nehty apod.

Dále se podílí na klíčových procesech v těle. Na imunitní ochraně, regulaci uvnitř buněk a také skladování a přepravě látek, konkrétně přenosu kyslíku. Ovlivňuje řadu reakcí včetně např. trávení v podobě enzymů a hormonů.

Některé aminokyseliny si naše tělo dokáže vyrobit samo. Ty ostatní pro správnou funkci celého organismu musíme získat z potravy. Říká se jim esenciální aminokyseliny.

Maso, vejce nebo mléčné výrobky obecně patří mezi nejbohatší zdroje proteinů. Avšak rozložit je na využitelné aminokyseliny je pro organismus náročné.

Lépe dokážeme strávit a využít rostlinné proteiny, pokud potraviny správně zpracujeme. Bohatý obsah bílkovin najdeme např. v quinoi, pohance, ořeších, konopném semínku, chia semínku, spirulině a všech luštěninách a obilovinách. Jen je potřeba hlídat si zastoupení všech esenciálních aminokyselin ve stravě.

Pokud má tělo zvýšenou potřebu proteinů nebo zkrátka nezvládáte do jídelníčku zařadit dostačující množství, sáhnutí po doplňcích stravy přináší řadu výhod. Kombinují suroviny a představují rychlý zdroj bílkovin.

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.