Enzymy řídící mimo jiné dlouhověkost. Odstraňují z proteinů acetylové a další kyselinové zbytky a tím regulují mnoho buněčných pochodů. Mohou tak „vypínat” a „zapínat” jednotlivé geny, některé sirtuiny se přímo podílejí na opravě poškozené DNA. Pomáhají také udržovat homeostázu, tedy stabilní vnitřní prostředí, působí proti zánětlivosti a chrání buňky před nemocemi a smrtí.

Ke svému fungování potřebují molekuly NAD+, které se podílí na energetickém metabolismu buňky. Hladinu NAD+ i sirtuinů zvyšuje cvičení a půst, experimentuje se také s doplňky s látkou nikotinamid mononukleotid (NMN), která přímo zvyšuje hladinu NAD+.

Vědci se stále snaží najít látky, které by přímo podpořily tvorbu a aktivaci sirtuinů. Jednou z nich je pravděpodobně resveratol, který najdeme v hroznech a červeném víně.