Střevní mikrobiom

V našich střevech najdeme velmi pestré společenství nejrůznějších typů mikroskopických organismů. V první řadě jde o bakterie, patří mezi ně ale i prvoci, viry nebo kvasinky. Hrají nezastupitelnou roli v trávení různých druhů potravy. Díky nim je střevo zároveň naším největším imunitním orgánem, významně ovlivňují i hormonální rovnováhu.

Nejvíc jednotlivých druhů střevní mikroflóry nám předá matka v průběhu porodu přirozenou cestou, při kojení a sbíráme je z prostředí v prvních týdnech života. Později množství i druhy mikroorganismů ovlivňuje výživa, věk, stres, stav imunitního systému, užívání léků a genetické predispozice. Mikrobiom můžeme podpořit správnou výživou, hlavně pomocí takzvaných prebiotik – látek, které slouží jako ideální potrava pro naše spřátelené mikroorganismy. Můžeme je také přímo doplňovat ze stravy nebo díky probiotickým doplňkům.

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.