Střevní mikrobiom
V našich střevech najdeme velmi pestré společenství nejrůznějších typů mikroskopických organismů. V první řadě jde o bakterie, patří mezi ně ale i prvoci, viry nebo kvasinky. Hrají nezastupitelnou roli v trávení různých druhů potravy. Díky nim je střevo zároveň naším největším imunitním orgánem, významně ovlivňují i hormonální rovnováhu.
Nejvíc jednotlivých druhů střevní mikroflóry nám předá matka v průběhu porodu přirozenou cestou, při kojení a sbíráme je z prostředí v prvních týdnech života. Později množství i druhy mikroorganismů ovlivňuje výživa, věk, stres, stav imunitního systému, užívání léků a genetické predispozice. Mikrobiom můžeme podpořit správnou výživou, hlavně pomocí takzvaných prebiotik – látek, které slouží jako ideální potrava pro naše spřátelené mikroorganismy. Můžeme je také přímo doplňovat ze stravy nebo díky probiotickým doplňkům.

