Vláknina
Látka obsažená v částech rostlin nerozložitelná enzymy lidského trávicího ústrojí. Jinými slovy se jedná o jedlé části rostlin, které nedokážeme v našem tenkém střevě strávit. Vlákninu řadíme mezi sacharidy.
Podle účinků dělíme vlákninu jako součást naší stravy na:
- rozpustnou – zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a zajišťuje delší pocit sytosti. Vedle toho je nám užitečná tím, že omezuje vstřebávání některých živin (například glukózy) a snižuje hladinu cholesterolu. Ve střevech může fermentovat, a tedy být zdrojem energie;
- nerozpustnou – zvyšuje objem stolice a tím ředí množství toxických látek v ní obsažených. V tlustém střevě tak dochází k jejich nižšímu vstřebávání. Není zdrojem energie, pomáhá však střeva čistit.
Zásadní je i to, v jaké formě vlákninu v potravinách přijímáme. Pokud je ve formě původní buněčné struktury (například celé jablko), je vstřebávání živin střevní sliznicí pomalejší a produkce inzulinu nižší (tedy celkově pro organismus výhodnější), než když je úpravou rozrušená (například jablko strouhané, ve formě pyré nebo šťávy).

