Ženšen: všelék, který uznávají tradiční léčitelé i moderní svět
Ne nadarmo se ženšenu přezdívá „král všech bylin“. Stárnoucí lidi omlazuje, vyčerpané posiluje, zahání únavu a může vám i prodloužit život. Lidé si ho už celá tisíciletí berou také na pomoc proti stresu, pro celkové posílení organismu, na podporu imunity i sexuálního zdraví.
V Číně, která nyní patří mezi největší konzumenty této byliny, dodnes kolují legendy o tom, jak se proměnila v různé laskavé postavy a pomohla lidem překonat nejrůznější nemoci a obtíže.
V 18. století si slavný švédský botanik Carl Linnaeus vážil ženšenu natolik, že pro něj založil nový rod pojmenovaný výstižně Panax, což v překladu ze starořečtiny znamená „všelék“. Že tento adaptogen dokáže svému názvu dostát, dokazuje i fakt, že se v posledních desetiletích stal jednou z nejoblíbenějších bylin na celém světě.
Přestože léčebně významných je více druhů ženšenu, například čínský ženšen (Panax notoginseng) či americký ženšen (Panax quinquefolius), v tomto článku se zaměříme na ženšen pravý neboli korejský (Panax ginseng). Jeho léčivé účinky jsou zdaleka nejsilnější.
Obsah článku
Historie plná legend a úspěchů
První zmínky o ženšenu pravém pochází z doby před více než 5000 lety z horské oblasti v Mandžusku. Místní obyvatelé nejdříve tuto bylinu – přesněji řečeno její kořen – používali jako potravinu. Brzy si ji však dík jejím posilujícím a omlazujícím schopnostem oblíbili i asijští léčitelé. Blahodárné účinky ženšenu jsou zaznamenané i v nejstarším čínském lékopisu Pen-ts’ao Ching.1
O tom, jak tato bylina začala být využívaná k léčebným účelům, existuje mimochodem mnoho mýtů a legend. Podle jedné z nich ukázaly tento přírodní zázrak člověku víly. Jiný mýtus tvrdí, že za vlády císaře Wena z dynastie Suej slyšeli obyvatelé města Shangdang jedné noci vzlykot dítěte. Všichni se vydali nebožátko hledat. Nakonec však vykopali jen kořen, který se tvarem překvapivě podobal lidskému tělu.2 Další teorie praví, že léčivé vlastnosti ženšenu objevil čínský filozof Lao Cu, nebo také Konfucius.
Ve třetím století před naším letopočtem vedla čínská poptávka po ženšenu ke vzniku mezinárodního obchodu s tímto kořenem. Korea tak za divoký ženšen získávala čínské hedvábí a léčivé přípravky. I díky vlivu Východoindické společnosti sláva byliny neustále rostla, až počátkem 20. století přestaly dostupné zásoby přirozeně rostoucí byliny stačit. Tak lidé začali ženšen pěstovat.
Dnes je pěstovaný korejský ženšen rozšířený ve více než 35 zemích světa a zdaleka největšího producenta představuje Jižní Korea.3
Cesta ženšenu z pole na váš stůl
Jako správný král bylin má ženšen velmi vysoké požadavky na to, jak je s ním zacházeno, a to už od semínka. Vyžaduje mírné podnebí, střídání čtyř ročních období a také čistý vzduch. Zároveň je velmi citlivý na vysoké teploty, přímý sluneční svit, přílišnou vlhkost i nemoci. Všechny jeho nároky dokonale splňuje právě Jižní Korea, která je zároveň kolébkou toho nejkvalitnějšího.
Umění tradičního pěstování ženšenu se v Jižní Koreji už dlouho předává z generace na generaci. Před jeho vysazením zemědělci půdu minimálně dva roky předem orají a obohacují o přírodní živiny. Sazenice samotné poté pěstují ve speciálně připravených a ošetřovaných půdních lůžkách, samozřejmě bez použití chemických hnojiv.
Co se týká sklizně, kořeny ženšenu by měly dosáhnout optimální velikosti, což nastává někdy mezi pátým a sedmým rokem od sadby. Právě v tuto dobu má ženšen nejvyšší obsah účinných látek. Vzhledem k tomu, že tato náročná bylina půdu velmi vyčerpává, mohou ji farmáři po sklizni pěstovat na stejném místě nejdříve po patnácti letech.
Protože čerstvý kořen obsahuje asi 75 % vody, není možné jej dlouhodobě skladovat a je určený k okamžité spotřebě. Jeho sušením na slunci či horkém vzduchu vzniká bílý ženšen, následnou tepelnou úpravou kvalitnější ženšen červený. Pokud se červený ženšen dále zpracuje metodou fermentace (kvašením), vzniká nejkvalitnější extrakt. Fermentovaný ženšen se totiž vyrábí za pomoci živých bakterií, které přeměňují aktivní látky obsažené v ženšenu na lépe vstřebatelnou a účinnější formu.4
Zázrační pomocníci ginsenosidy
Korejský ženšen obsahuje cenné antioxidanty, polysacharidy i peptidy a také množství důležitých minerálů, jako je například draslík, vápník či fosfor. Ovšem nejdůležitějšími aktivními látkami obsaženými v této bylině jsou saponiny neboli ginsenosidy. Právě proto se také většina farmakologických a lékařských studií ženšenu zaměřuje na ně.
Dosud bylo popsaných téměř 200 saponinů. Za hlavní z nich odborníci považují zejména ginsenosidy Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re a Rg1. Podle výzkumů působí tyto sloučeniny protizánětlivě a mají také antioxidační, antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Kromě toho studie prokázaly jejich terapeutický potenciál u různých neurologických poruch, jako je například Alzheimerova, Parkinsonova či Huntingtonova choroba.5
10 úžasných benefitů, které vám konzumace ženšenu přinese
Korejský ženšen je všeobecně velmi účinnou adaptogenní bylinou. To znamená, že má nebývalou schopnost přizpůsobit tělo stresu, udržovat v rovnováze všechny metabolické funkce a celkově celý lidský organismus harmonizovat. Studie zatím u ženšenu prokázaly konkrétně tyto benefity:
-
Silný antioxidant s protizánětlivými účinky
Bylina má dle výzkumů silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Například jedna korejská studie zkoumala účinky užívání 6 gramů extraktu z korejského červeného ženšenu denně po dobu sedmi dnů u 18 mladých sportovců. Všichni muži podstoupili zátěžový test a poté se nechali vyšetřit. Testy ukázaly, že skupina užívající ženšen měla nižší hladinu zánětu v krvi než skupina užívající placebo. Účinky poté přetrvávaly až 72 hodin po testování.6
Podobné výsledky měla další studie, která se pro změnu zaměřila na ženy po menopauze. Ty užívaly 3 gramy červeného ženšenu či placeba denně po dobu 12 týdnů. Na základě výzkumu dospěli odborníci k závěru, že červený ženšen pomáhá snižovat oxidační stres v těle tím, že zvyšuje aktivitu antioxidantů.7
-
Podpora funkce mozku
Ženšen také funguje jako výživná potrava pro mozek. Například americká studie z roku 2002 sledovala 30 zdravých lidí, kteří po dobu čtyř týdnů konzumovali 200 mg korejského ženšenu denně. Na konci výzkumu všichni pociťovali zlepšení duševního zdraví, sociálního fungování i nálady. Při dlouhodobějším užívání se však tyto účinky snížily.8
Jiná studie zkoumala, jak jednotlivé dávky 200 nebo 400 mg ženšenu korejského ovlivňují mentální výkonnost, duševní únavu a hladinu cukru v krvi u 30 zdravých dospělých osob před a po desetiminutovém mentálním testu. Ukázalo se, že ženšen pomohl snížit únavu a zkvalitnit duševní výkon, přitom 200mg dávka byla v tomto směru účinnější než 400mg.9 Proč bylo nižší množství účinnější než vyšší, zatím vědcům není jasné.
Různé další studie přišly s podobnými výsledky. Prokázaly například, že ginsenosidy obsažené v korejském ženšenu mají významné terapeutické účinky u některých neurologických poruch, jako je Alzheimerova choroba10, deprese11 či schizofrenie.12
-
Antivirové účinky
Řada studií uvádí, že ženšenový extrakt nebo jeho složky mají samostatně nebo v kombinaci antivirové a/nebo antimikrobiální vlastnosti. Extrakt z korejského červeného ženšenu například dokázal v jedné kanadsko-korejské studii zvířat snížit příznaky plicního respiračního onemocnění.13 Kromě toho tato bylina vykazuje aktivitu proti některým typům chřipkových virů.14
-
Zlepšení erektilní funkce
Podle vědců může být ženšen také velmi účinnou alternativou při léčbě erektilní dysfunkce u mužů. Sloučeniny v ženšenu obsažené totiž chrání cévy a tkáně penisu před oxidačním stresem a pomáhají tak obnovit jeho normální funkci.15 Podle vědců navíc ženšen podporuje produkci oxidu dusnatého, což je sloučenina, která zlepšuje uvolnění svalů v penisu, takže se zlepšuje jeho prokrvení.16
Jedna korejská studie konkrétně zjistila, že u mužů léčených korejským červeným ženšenem došlo k 60% zlepšení příznaků erektilní dysfunkce ve srovnání s 30% zlepšením, které vyvolaly léky používané k léčbě této poruchy.17 Další studie prokázala, že u 86 mužů s erektilní dysfunkcí, kteří užívali 1000 mg výtažku z korejského ženšenu, došlo k výraznému zlepšení jejich potíží a také k navýšení celkové spokojenosti.18
-
Posílení imunity
Některé studie zkoumající účinky ženšenu na imunitní systém se zaměřily na pacienty s rakovinou, kteří podstupují operaci nebo chemoterapii. Jeden výzkum například sledoval 20 osob, které se zotavovaly po operaci rakoviny žaludku a po dobu dvou let konzumovaly 5 400 mg ženšenu denně. Zajímavé je, že u všech účastníků došlo k výraznému zlepšení imunitních funkcí.19
Další studie zkoumala vliv imunologických účinků extraktu z červeného ženšenu u lidí s pokročilou rakovinou žaludku, kteří podstupovali pooperační chemoterapii. Po třech měsících měli ti, kteří užívali extrakt z byliny, lepší výsledky než lidé v kontrolní skupině.20
Přestože tyto studie ukazují posílení imunitního systému u lidí s rakovinou, je zapotřebí dalšího výzkumu, který by prokázal účinnost ženšenu při zvyšování odolnosti vůči infekcím u zdravých lidí.
-
Podpora zdraví kardiovaskulárního systému
Korejský souhrn studií ohledně vlivu ženšenu na kardiovaskulární systém prokázal, že ženšen má příznivé účinky na srdeční a cévní onemocnění. Konkrétně zlepšuje lipidový profil, upravuje krevní tlak, podporuje srdeční funkce a snižuje krevní srážlivost.21
-
Protirakovinné účinky
Ženšen může pomoci snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny. Vědci například prokázali, že ginsenosidy v této bylině pomáhají snižovat zánět organismu a poskytují mu antioxidační ochranu. Tyto látky také mohou bránit abnormální tvorbě a růstu buněk. Právě na základě těchto zjištění došli odborníci k závěru, že lidé, kteří užívají ženšen, mohou mít o 16 % nižší riziko vzniku rakoviny.22
Podle jedné korejské studie mohou mít lidé užívající ženšen menší pravděpodobnost vzniku konkrétně rakoviny rtů, úst, jícnu, žaludku, tlustého střeva, jater a plic v porovnání s těmi, kteří ženšen neužívají.23
Ženšen může v neposlední řadě také pomoci zlepšit zdravotní stav pacientů podstupujících chemoterapii, navýšit léčebný účinek medikamentů a zároveň snížit jejich vedlejší účinky.24
-
Pomoc v boji proti obezitě
Obezita je jedním z hlavních zdravotních problémů moderní doby. Zároveň léky, které se používají při její léčbě, mají bohužel závažné vedlejší účinky. Některé studie uvádějí, že fermentovaný ženšen dokáže podpořit snížení hmotnosti.25 Mechanismus, jak konkrétně na organismus v této oblasti působí, však zatím není známý.
-
Potlačení únavy a navýšení energie
Různé studie na zvířatech spojují některé složky ženšenu, jako jsou polysacharidy a oligopeptidy, s nižším oxidačním stresem a vyšší produkcí energie v buňkách. To může pomoci v boji proti únavě.26
Jedna čtyřtýdenní korejská studie konkrétně zkoumala účinky podávání jednoho či dvou gramů ženšenu pravého nebo placeba 90 lidem s chronickou únavou. Osoby, které konzumovaly ženšen, měly na konci studie nižší úroveň fyzické i psychické únavy a také oxidačního stresu než lidé užívající placebo.27
-
Snížení hladiny cukru v krvi
Korejský ženšen je dle výzkumů prospěšný při kontrole hladiny glukózy v krvi, a to jak u lidí s cukrovkou, tak i bez ní. V jedné kanadské studii například 19 pacientů s diabetem 2. typu užívalo vedle léků denně také 6 gramů korejského červeného ženšenu. Tito účastníci měli na konci 12týdenní studie až 11% pokles hladiny cukru v krvi a 33% zvýšení citlivosti na inzulin v porovnání se skupinou, které bylo podávané placebo.28
Jiná studie ukázala, že americký ženšen pomohl zlepšit hladinu cukru v krvi u 10 zdravých lidí poté, co provedli test se sladkým nápojem.29 Zároveň se zdá, že fermentovaný červený ženšen by mohl být při kontrole hladiny cukru v krvi ještě účinnější.4
Ženšen podle tradiční čínské medicíny
Zatímco moderní vědci nadšeně zkoumají další a další benefity ženšenu, tradiční čínská medicína (TČM) se drží zpět. Nepovažuje tuto bylinu ani tak za všelék, jako spíše za silné tonikum navyšující čchi neboli životní energii. Přesněji řečeno, ženšen podle TČM usměrňuje tok čchi v těle a posílá ji do částí, které potřebují posílit a oživit.
Někteří odborníci TČM proto trvají na tom, že tuto bylinu lze použít pouze v případech, kdy už v těle není „zlá čchi“. Protože ženšen má pouze tonizující vlastnosti, jeho podání bez předchozího vyhnání zlé čchi by podle nich jenom obohatilo špatné vlivy a posílilo jejich přítomnost v těle. Proto lékaři TČM předepisují ženšen vždy s jinými bylinami, které nejprve zlou čchi odstraní. Poté ženšen dodá pacientovi sílu a pomůže ke kompletnímu zotavení.
Někteří čínští lékaři také považují ženšen v určitých případech za příliš silný. „Ženšen nepoužívejte, pokud opravdu nemusíte, zejména u mladých lidí,“ radí Shi-hua Wu, dlouholetý lékař TČM v čínské čtvrti ve Washingtonu, který předepisuje ženšen pouze při život ohrožujících onemocněních. Wu se domnívá, že tato bylina může zdravým mladým lidem škodit proto, že jejich tělo již dostatečné množství čchi obsahuje.30
Jak poznat kvalitní ženšen
Jak už jsme zmiňovali výše, největší zdravotní benefity vám přinese korejský, ideálně červený fermentovaný ženšen. Vždy proto volte přípravky se ženšenem z této země. Ve složení ho najdete i pod označením Panax ginseng.
Kvalita konečného ženšenového extraktu je však pochopitelně ovlivněna také mnoha dalšími faktory, například stářím rostliny. Vzhledem k tomu, že každým rokem se množství účinných látek v kořenech ženšenu zvyšuje, je důležité, aby výrobce zpracovával minimálně šestileté kořeny. Celkový obsah ginsenosidů by se měl pohybovat mezi 40 a 70 mg/g, za nadstandardní hodnotu obvykle můžeme považovat 60 mg/g a více.
Důležité je i samotné zpracování kořene spojené s výrobou finálních přípravků. Celý proces by měl probíhat při dodržení tradičních postupů, aby nedošlo ke znehodnocení nebo snížení množství jednotlivých účinných látek. Extrakce by se konkrétně měla provádět opakovaně po dobu 12 hodin při teplotě 85 ˚C bez použití alkoholu nebo jiných rozpouštědel. Následný proces sušení by měl probíhat pod tlakem při teplotách 50–60 ˚C. Tento postup bohužel není vždy dodržený, čímž se ženšen znehodnocuje.
U ženšenu dále velmi záleží na čistotě extraktu. Čím méně přidaných látek obsahuje, tím více benefitů bez nežádoucí zátěže si z něj vaše tělo může vzít. Při výběru produktu ze ženšenu se tedy dívejte na jeho konkrétní složení a ověřte si, že ženšen netvoří jen malou část obsahu. Někteří prodejci totiž na obal napíšou velkým nápisem ženšen, pak ale produkt z větší části „obohatí“ o mnohem levnější přísady, jako je například sójový olej či želatina.
Hledání ideálního přípravku vám konečně může velmi usnadnit označení Korea INSAM. Tuto značku zaregistrovalo Korejské ministerstvo zemědělství v roce 1999, aby ochránilo jméno a zaručilo kvalitu pravého korejského ženšenu vzhledem k ostatním „ženšenovým“ produktům.
Jak maximalizovat zdravotní účinky ženšenu
Korejský ženšen můžete konzumovat v mnoha formách. Nejúčinnější je forma extraktu, který mívá podobu prášku, tablet či kapslí. Celkově odborníci doporučují denní dávky 200–400 mg. Pokud si nejste jistí, co vám bude vyhovovat, raději začněte s menším množstvím, které můžete časem navýšit.
Ženšen užívejte nejlépe ráno na lačno, abyste maximalizovali jeho přínos, a mezi dvou- až třítýdenními cykly udělejte sedmi- až čtrnáctidenní pauzu. Existují totiž důkazy naznačující, že dlouhodobé užívání ženšenu může snížit jeho účinnost v těle.
Kromě extraktu můžete ženšen u nás v Česku sehnat také ve formě čaje, sirupu či sladkostí. Korejci jej pak dodnes konzumují jako potravinu. Používají ho například do různých banchan (příloh) a guk (polévek) stejně jako do čaje a alkoholických nápojů.
Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by bylo možné se ženšenem předávkovat. Přesto se při jeho užívání – podobně jako u každého jiného doplňku stravy – mohou vyskytnout některé vedlejší účinky.
Mezi nejčastěji hlášené patří:31
- bolesti hlavy,
- trávicí potíže,
- nespavost.
V případě, že užíváte léky na cukrovku, na vysoký krevní tlak či na ředění krve, poraďte se o užívání ženšenu se svým lékařem. Ženšen může interagovat také s antipsychotiky. Děti do tří let a těhotné či kojící ženy by se měly užívání ženšenu zcela vyhnout, protože zatím nemáme dostatek studií ohledně jeho bezpečnosti.
Není ženšen jako ženšen aneb který je ten pravý
Ženšen pravý, latinsky Panax ginseng, je jen jeden. Prodejci však za něj označují i další byliny, které s ním ale kromě názvu mají jen pramálo co do činění. Kromě už zmíněného ženšenu čínského a amerického, které mají také léčivé účinky, avšak menší než ženšen pravý, řadíme dále mezi čeleď aralkovitých také sibiřský ženšen. Tato rostlina, která se správně jmenuje Eleuterokok ostnitý, je však keř stejně jako ženšen aljašský neboli moračina hrozivá.
Další „ženšeny“ nejsou ani ze stejné čeledi rostlin. Pětilistý ženšen (gynostema pětilistá) se řadí k tykvovitým, peruánský ženšen, známý v Česku jako maca, patří mezi brukvovité a indický ženšen neboli Withanie snodárná mezi lilkovité. I když i tyto rostliny mají léčivé účinky, nemohou se ženšenu pravému rovnat. U nás si můžeme ženšen splést s kotvičníkem zemním, kterému se také říká domácí ženšen.
Bylina nevyčíslitelné hodnoty
Nejstarší divoké kořeny ženšenu označovali Číňané za „božské“ a mohla je užívat pouze elita. Dnes už je v přírodě najdeme jen těžko, možná kdesi ve vzdálených lesích Mandžuska a Severní Koreje, kde je ručně sbírají takzvaní simmani. Za menší svazek takového ženšenu zaplatíte desítky, ale i stovky tisíc dolarů – v závislosti na jeho stáří.32
Uměle pěstovaná bylina je naštěstí mnohem levnější a nemusíte chodit složitě ji hledat do hor. Její účinky na váš organismus jsou však velmi podobné. Ať už tedy hledáte podporu pro konkrétní zdravotní problém, či svůj organismus chcete „pouze“ efektivně zharmonizovat, král všech bylin je tu k vašim službám.
Kam dál? Přečtěte si další naše články:
- The development of Chinese herbal medicine and the Pen-ts’ao
- Objectifying ginseng in Chinese early modernity
- The world ginseng market and the ginseng (Korea)
- Bifidus fermentation increases hypolipidemic and hypoglycemic effects of red ginseng
- Pharmacological potential of ginseng and its major component ginsenosides
- Effects of Panax ginseng supplementation on muscle damage and inflammation after uphill treadmill running in humans
- Antioxidative effects of Korean red ginseng in postmenopausal women: a double-blind randomized controlled trial
- Effects of Panax ginseng on quality of life
- Single doses of Panax ginseng (G115) reduce blood glucose levels and improve cognitive performance during sustained mental activity
- Panax ginseng as an adjuvant treatment for Alzheimer’s disease
- Panax ginseng exerts antidepressant-like effects by suppressing neuroinflammatory response and upregulating nuclear factor erythroid 2 related factor 2 signaling in the amygdala
- Systems-level mechanisms of action of Panax ginseng: a network pharmacological approach
- Ginseng Protects Against Respiratory Syncytial Virus by Modulating Multiple Immune Cells and Inhibiting Viral Replication
- Protective Effect of Korean Red Ginseng Extract on the Infections by H1N1 and H3N2 Influenza Viruses in Mice, Dual functions of ginsenosides in protecting human endothelial cells against influenza H9N2-induced inflammation and apoptosis
- Panax notoginseng saponins improve erectile function through attenuation of oxidative stress, restoration of Akt activity and protection of endothelial and smooth muscle cells in diabetic rats with erectile dysfunction
- Nutrients and botanicals for erectile dysfunction: examining the evidence, Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review
- Clinical efficacy of Korean red ginseng for erectile dysfunction
- Effects of tissue-cultured mountain ginseng (Panax ginseng CA Meyer) extract on male patients with erectile dysfunction
- The Effect of Ginseng on the Nutritional Status and the Immune Functions after Curative Operations on Gastric Carcinoma Patients
- Prospective Study for Korean Red Ginseng Extract as an Immune Modulator Following a Curative Gastric Resection in Patients with Advanced Gastric Cancer
- Pharmacological and medical applications of Panax ginseng and ginsenosides: a review for use in cardiovascular diseases
- Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysis
- Preventive effect of ginseng intake against various human cancers: a case-control study on 1987 pairs
- Recent advances in ginseng as cancer therapeutics: a functional and mechanistic overview
- GBCK25, fermented ginseng, attenuates cardiac dysfunction in high fat diet-induced obese mice, Effects of fermented ginseng root and ginseng berry on obesity and lipid metabolism in mice fed a high-fat diet
- Anti-Fatigue Effects of Small Molecule Oligopeptides Isolated from Panax ginseng C. A. Meyer in Mice, Anti-fatigue activity of the water-soluble polysaccharides isolated from Panax ginseng C. A. Meyer
- Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial
- Korean red ginseng (Panax ginseng) improves glucose and insulin regulation in well-controlled, type 2 diabetes
- American ginseng improves glycemia in individuals with normal glucose tolerance: effect of dose and time escalation
- In Traditional Chinese Medicine, Ginseng Is King of Tonic Herbs
- Asian Ginseng
- Here’s why wild ginseng roots can cost over $17,000