Mitochondrie

Části buňky, takzvané organely, které zajišťují buněčné dýchání a produkují energii pro fungování organismu. Vyrábí ji z glukózy ve formě molekul ATP za přítomnosti kyslíku. Krom toho regulují buněčný metabolismus a plní celou řadu dalších funkcí. Hrají roli i v procesu buněčné smrti. Počet mitochondrií v buňce závisí na její energetické potřebě, může dosahovat i mnoha tisíc.

Zajímavé, že mitochondrie se pravděpodobně vyvinuly z bakterií, které se postupně staly plně závislé na „hostitelských” buňkách. Jejich stavba ale stále nese všechny znaky samostatných prvojaderných organismů, kam patří právě i bakterie. Mimo jiné si stále nesou vlastní kruhovou DNA.

Nesprávná funkce mitochondrií patří k jedním ze znaků stárnutí. Vzhledem k tomu, že hlavní rolí mitochondrií je výroba energie, při jejich dysfunkci pak energie v organismu samozřejmě chybí. Dysfunkce se spojuje s problémy jako ochabnutí svalů a poruchy nervů, ale i s chronickou zánětlivostí, která pak negativně přispívá k chodu celého těla. Nejlepší prevencí poruch funkcí mitochondrií je pravděpodobně pohyb.

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.