Fytochemikálie

Fytochemikálie jsou biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách –⁠ zelenině, koření, bylinách, ovoci, oříšcích, semínkách a obilninách.

Je to velmi široká skupina chemicky různorodých látek, u kterých do velké míry ještě neznáme všechny jejich benefity a to, jak přesně fungují ve vzájemné součinnosti. V jednom kousku ovoce mohou být i stovky různých fytochemikálií, které se působením doplňují.

Pokud známe u fytochemikálií i pozitivní dopady a působení na lidské zdraví, pak je nazýváme fytonutrienty.

Do skupiny fytochemikálií řadíme všechny následující skupiny: sulfidy, fytáty, flavonoidy, glukaráty, karotenoidy, kumariny, monoterpeny, triterpeny, lignany, fenolové kyseliny, indoly, isothiokyanáty, ftalidy a polyacetyleny.

Naopak do této skupiny nezahrnujeme škrob, bílkoviny, běžné mastné kyseliny, vitaminy a esenciální minerální látky. Ty všechny totiž na rozdíl od fytochemikálií patří mezi esenciální živiny, které lidský organismus pro svoje bezproblémové fungování nutně potřebuje.

K tomuto tématu si přečtěte Recept na pohodový ženský cyklus začíná na talíři (a pokračuje v hlavě)

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.