Fytochemikálie
Fytochemikálie jsou biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách – zelenině, koření, bylinách, ovoci, oříšcích, semínkách a obilninách.
Je to velmi široká skupina chemicky různorodých látek, u kterých do velké míry ještě neznáme všechny jejich benefity a to, jak přesně fungují ve vzájemné součinnosti. V jednom kousku ovoce mohou být i stovky různých fytochemikálií, které se působením doplňují.
Pokud známe u fytochemikálií i pozitivní dopady a působení na lidské zdraví, pak je nazýváme fytonutrienty.
Do skupiny fytochemikálií řadíme všechny následující skupiny: sulfidy, fytáty, flavonoidy, glukaráty, karotenoidy, kumariny, monoterpeny, triterpeny, lignany, fenolové kyseliny, indoly, isothiokyanáty, ftalidy a polyacetyleny.
Naopak do této skupiny nezahrnujeme škrob, bílkoviny, běžné mastné kyseliny, vitaminy a esenciální minerální látky. Ty všechny totiž na rozdíl od fytochemikálií patří mezi esenciální živiny, které lidský organismus pro svoje bezproblémové fungování nutně potřebuje.
K tomuto tématu si přečtěte Recept na pohodový ženský cyklus začíná na talíři (a pokračuje v hlavě)