Zásobní polysacharid, tedy složitý cukr, v těle živočichů. Tělo ho vyrábí z cukru glukózy, který získáváme z potravy. Ukládá se hlavně ve svalech a v játrech. Spotřebovává se při nedostatku glukózy v krvi, například při sportu nebo pokud hladovíme. Jeho tvorba i využití je úzce spojená s hormonem inzulinem.

Jedna molekula glykogenu se skládá z mnoha molekul glukózy (až 120 000 molekul glukózy). Průměrný člověk má v zásobě zhruba 250 – 400 g glykogenu, z toho 1/3 v játrech, 2/3 ve svalech.

Jaterní glykogen stabilizuje hladinu krevního cukru a v případě potřeby ho tělo rozkládá zpět na mnohem jednodušší molekuly glukózy. Svalový glykogen se štěpí jen pro potřeby daného svalu jako okamžitý zdroj energie.

Pokud tělo zásobu glykogenu vyčerpá, začne jako zdroj energie využívat bílkoviny a zásobní tuk. To se může dít například při půstu.

Na řízení tvorby a štěpení glykogenu se krom inzulinu podílí i hormony adrenalin a glukagon.