Proč potřebujeme pít čistou vodu a jak se naučit pít pravidelně

Čistá voda není zase tak obyčejná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ve skutečnosti na ní závisí většina procesů v našem těle. Co vše se díky vodě v těle děje, jaké má benefity pro zdraví a jak si udržet správný pitný režim?

Ne nadarmo se už na základní škole učíme o koloběhu vody. Jeden menší, ale naprosto zásadní koloběh vody totiž probíhá i v našem těle.

Voda jako nezbytná součást našeho těla

Naše tělo tvoří z velké části voda. U zdravého člověka se obsah vody v těle pohybuje okolo 50–60 % tělesné hmotnosti. Velká část se jí nachází v tělních tekutinách, například krev jí obsahuje více než 80 %. Voda je ale také součástí svalů (75 %) a kostí (20 %), v malém množství ji najdete například i v zubní sklovině (2 %).

Není proto divu, že voda v našem těle hraje důležitou roli a pomáhá zajišťovat celou řadu životně důležitých funkcí.

Proč je důležité pít vodu?

  • Voda slouží jako prostředí pro chemické reakce. V těle probíhá přes 100 000 biochemických reakcí. Díky nim dýcháme, funguje nám srdce, trávíme jídlo, myslíme, spíme, hýbeme se, dokonce spalujeme tuky.
  • Voda funguje jako transportní médium. Přináší do buněk živiny a z buněk naopak odvádí všechny škodlivé látky a nečistoty.
  • Voda je důležitá pro vstřebávání živin z potravy. Usnadňuje trávení a nezbytná je také pro vylučování.
  • Voda je potřeba pro regulaci tělesné teploty a krevního tlaku.
  • Voda je svým způsobem také stavební látkou, je součástí sliznic umožňující správnou funkci tkání.

Jakým způsobem tělo vodu využívá?

Hospodaření s vodou v našem těle řídí centrální nervová soustava a antidiuretický hormon (ADH). Významnou roli hrají také další hormony a regulátory osmotického tlaku, které vnímají změny v objemu tekutin v těle.

Kromě toho mají značný vliv na metabolismus vody také minerální látky, a to především draslík, sodík a chlor. Udržují správné pH tělních tekutin, řídí osmotický tlak i prostupnost živin do buněk.

Správná koncentrace vody a minerálních látek, které jsou v ní rozpuštěné, je jedním z předpokladů pro přirozený průběh tělesných reakcí a zajištění zdraví. A proto je důležité průběžně pít.

Nějaké tekutiny přirozeně získáváme i z potravin. Z nich se voda částečně vstřebává již v žaludku, nejvíce ale v tenkém a tlustém střevě. Odtud dále putuje do krevních tekutin, ledvin a mezibuněčných prostor, kde se účastní dalších tělesných procesů. Na rozdíl od některých živočichů, kteří si s vodou z potravy vystačí, ale potřebujeme zhruba 80 % tekutin získat z nápojů. Nejlépe přímo z čisté vody, která je pro naše tělo nejpřirozenější.

Vitamíny & minerály

Vitamíny a minerály pro podporu vitality a dlouhověkosti v nejvyšší kvalitě.

Liposomální vitamín C

Liposomální vitamín C

Liposomální vitamín D3+K2

Liposomální vitamín D3+K2

Hořčík chelátový + vitamín B6

Hořčík + vitamín B6

Vitamíny
& minerály

Vitamíny a minerály pro podporu vitality a dlouhověkosti v nejvyšší kvalitě.

Pitný režim během dne je důležitý

Běžný člověk dokáže přežít bez jídla několik týdnů, bez vody by však nevydržel ani tři dny. Tento fakt dokazuje, jak je voda pro lidský organismus důležitá. I přesto dostatečný pitný režim častokrát podceňujeme.

Co se děje, když člověk nepije nebo pije málo?

Dostáváme se do stavu dehydratace doprovázené řadou nepříjemných příznaků, které mohou vést i k závažnějším zdravotním potížím.

Cítíte se často unavení, jste bez energie, máte suchou pokožku nebo vás bolí hlava? Pak možná právě i vy málo pijete. Dobrou zprávou je, že to všechno se dá velmi snadno vyřešit pravidelným pitným režimem. Zejména při dnes tak časté bolesti hlavy je podání sklenky čisté vody určitě tím prvním, co je vhodné udělat.

Kolik vody denně vypít?

Možná si ještě ze školních učebnic biologie pamatujete, že každý by měl denně vypít nejméně 2 až 3 litry tekutin. To je však velmi zjednodušené tvrzení, které nelze takto obecně aplikovat na každého. Jaké množství tekutin bychom měli za den přijmout, záleží totiž na mnoha vnitřních a vnějších faktorech, jako jsou váha, věk, pohlaví a aktuální zdravotní stav člověka.

Velkou roli hraje také fyzická aktivita během dne, a dokonce i prostředí, ve kterém se pohybujeme, jeho teplota nebo vlhkost vzduchu. Z toho vyplývá, že potřeba tekutin – a s ní spojený pitný režim – je velmi individuální a u každého z nás se může značně lišit.

Jako je nebezpečný nedostatek tekutin, i nadměrné pití může mít pro tělo neblahé následky. Nadbytečný příjem tekutin přetěžuje ledviny, což může vést k narušení jejich funkce. S velkým množstvím tekutin může z těla navíc odejít močí i spousta důležitých vitaminů a minerálů, které se nestihly absorbovat a využít.

Nic by se proto nemělo přehánět. Je důležité pít dostatečně, ale přiměřeně, podle své individuální potřeby. Naštěstí je mnohem méně pravděpodobné, že se „přepijete“, než že budete tekutin přijímat příliš málo.

Kdy pít?

Teď už víme, jak důležitý správný pitný režim je. Jak ale správně pít vodu, abychom dosáhli těch nejlepších výsledků a zbytečně nezatěžovali tělo? Dodržujte následující 4 body.

1. Nečekejte, až budete mít žízeň, a pijte pravidelně

Stav žízně doktoři hodnotí už jako disharmonický, proto bychom pocit žízně neměli v ideálním případě vůbec zažívat. Obecně se doporučuje v průběhu dne pít pravidelně a po menších dávkách. Zamezíte tak dehydrataci a současně nebudete přetěžovat ledviny.

2. Sklenice teplé vody pro ranní hydrataci

V noci se tělo postupně dehydratuje. Proto to nejlepší, co můžete ráno jako první udělat, je dopřát organismu tekutiny. Doporučujeme sklenici teplé, nebo alespoň vlažné vody. Tělo tak nebude muset vydávat zbytečnou energii na zahřátí studené vody na tělesnou teplotu, zároveň se tím nastartuje metabolismus a podpoří ledviny. Přidat můžete i citron nebo kousek čerstvého zázvoru.

Pití teplé vody vám prospěje i během dne. V Číně například dostanete horkou vodu před jídlem ve skoro každé restauraci, podle čínské medicíny by totiž teplota nápojů měla být vždy minimálně na úrovni teploty lidského těla.

3. Během jídla raději moc nepijte

Zapíjíte každé sousto, nebo v průběhu jídla najednou vypijete půl litru vody? Pak dost možná výrazně komplikujete práci vašemu žaludku. Často se objevují doporučení, že byste při jídle neměli vůbec pít, protože tím negativně ovlivňujete trávení.

Zatím neexistuje důkaz, že by pár doušků něčemu vadilo. Velké množství tekutin při jídle a krátce po jídle už ale může způsobit problémy. Některé nápoje a alkohol navíc komplikují vstřebávání důležitých živin.

  • Pití před jídlem
    Nejlépe zhruba půl hodiny před začátkem jídla pomůže vypít skleničku čisté vody. Nastartujete tím trávicí procesy – začnou se uvolňovat enzymy, které následně štěpí škroby, nebo bílkoviny.
  • Pití při jídle
    Pokud nechcete mít trávicí problémy, během konzumace jídla nepijte více než pár doušků. Hlavně pokud trpíte pálením žáhy, pomůže pití při jídle hodně omezit. Příliš tekutin při jídle ale neprospívá ani zdravým lidem.
  • Pití po jídle
    Po jídle potřebuje trávicí soustava nějaký čas na to, aby se s potravou vypořádala. Organismus tomu přizpůsobuje tvorbu slin, trávicích šťáv, enzymů a žluči. Když ale hned po jídle do žaludku „pošlete“ větší dávku tekutin, můžete proces trávení narušit. Počkejte proto s pitím raději půl hodiny, ideálně však až hodinu poté, co dojíte.

4. Před spánkem už příliš nepijte

Pití většího množství tekutin těsně před spaním odborníci nedoporučují. Ledviny jsou totiž energeticky na vrcholu své funkce mezi 17. a 19. hodinou, poté už pracují pomalu. I vaše orgány si potřebují v noci odpočinout. Navíc plný močový měchýř může narušit spánek, obzvlášť pokud byste na toaletu vstávali vícekrát za noc.

Větší množství tekutin se proto snažte pít v průběhu dne, zatímco večer před spaním se omezte už jen na pár doušků vody. Pokud máte před spaním velkou žízeň, je to jasný signál, že jste přes den pili málo.

Proč pít hlavně čistou vodu?

I přes obrovský výběr nejrůznějších druhů nápojů je možné bez jakéhokoli váhání a pochybností říci, že nejzdravější pro lidský organismus je obyčejná pitná voda. Ta by měla podle odborníků tvořit 90 % z celkového příjmu tekutin.

Čistou vodu dokáže naše tělo nejlépe vstřebat, nezatěžuje trávicí soustavu, neobsahuje přebytečné živiny ani nepotřebné, či dokonce toxické látky, kterých by se pak tělo muselo zbavovat.

Ač se to možná nezdá, nejlepší voda v našich podmínkách je po dodatečném přefiltrování ta z kohoutku, kterou máme všichni doma. Její kvalita je totiž pečlivě hlídaná, přefiltrováním pak můžete vyřešit i látky, kterých vodu nezbaví běžná čistička. Doporučujeme využít reverzní osmózu, první krok k vyšší kvalitě vody i její chuti ale může být už dobrá filtrační konvice.

Proč vodu filtrovat ještě doma, když by už z vodárny měla téct v nejvyšší možné kvalitě?

Důvodů je několik. V první řadě nikdy nevíte, co se do vody dostane z potrubí, kterým prochází. Mezi nejčastější problémy patří olověné trubky ve starých domech, obecně ale není snadné uhlídat složitý systém potrubí, které se z velké části nachází pod zemí a ve zdech. Nemalé množství zdrojů pitné vody také využívá výjimku z norem kvůli vyššímu obsahu pesticidů a jejich metabolitů, které se do vody dostávají ze zemědělské půdy. Krom toho ani samotné normy nepokryjí vše a ve vodě mohou v hodně malém, ale přesto nějakém množství zůstávat látky, které do těla dostávat nechcete.

Pití vody je návyk, který asi jako jediný dokážete opravdu dodržovat celý den a každý den po celý život. Proto věříme, že je opravdu důležité zajímat se o její kvalitu a využívat alespoň nám dostupné technologie pro filtraci.

Kupovat balenou vodu v PET láhvích je nejen neekologické a drahé, ale také nikdy nevíte, jak byla skladovaná a zda se do vody neuvolňovaly toxické látky z materiálu láhve. Pokud tedy nemáte možnost kohoutkovou vodu filtrovat a nevadí vám vyšší finanční náklady, sáhněte po pramenité vodě ve skle, případně v barelech, kde znáte datum plnění a proces skladování.

Limonády, džusy a ochucené minerálky raději přeskočte

Jestli nejste zvyklí pít čistou vodu, nejjednodušší řešení je přidání pár kapek limetky nebo citronu, případně třeba máty. S dodržením pitného režimu pomůžou i neslazené, ne moc silné bylinkové čaje. Ke zpestření pitného režimu jsou skvělé také vodou ředěné a nedoslazované domácí přírodní šťávy z ovoce nebo zeleniny, jako doplňkové tekutiny se doporučují i přírodní minerální vody. Na škodu určitě není ani zelený čaj v rozumném množství.

Naopak se snažte vyhnout průmyslově vyrobeným ovocným džusům, šťávám, limonádám, cole a energetickým nápojům. Obsahují totiž nadbytečné cukry, chemická barviva a jiné přísady, které pouze zatěžují a unavují organismus. I ochucené minerálky zvládají v těle udělat pěknou paseku, umělá sladidla totiž mohou ve výsledku na organismus působit ještě hůř než nadbytek cukru.

6 tipů, jak se naučit pít vodu

Máme pro vás několik tipů, jak se naučit pít vodu pravidelně a hydratovat své tělo průběžně po celý den.

  • Ať už jste v práci, nebo doma, položte na své oblíbené místo velkou sklenici nebo džbán vody. Tak budete mít vodu vždy na očích a po ruce.
  • Využijte některý návyk, který už vám je naprosto přirozený, a jednoduše k němu připojte pití. Například vypijte pár doušků vody hned po vyčištění zubů, nebo sklenku vody předtím, než začnete připravovat večeři.
  • Vnímejte vodu jako formu tekutého léku, který je zdrojem života, zdraví a energie. Kdykoli se napijete, připomeňte si proto její blahodárné účinky, které nejen vašemu tělu, ale i psychice dává.
  • Z pití vody si můžete udělat i každodenní rituál. Skvělá je například teplá voda s kapkou citronu hned po probuzení.
  • Do svého jídelníčku zařaďte potraviny, které přirozeně obsahují vodu. Bohatým zdrojem tekutin jsou například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy. Kromě toho, že doplníte tekutiny, dodáte tělu navíc vlákninu i spoustu cenných vitaminů a minerálů.
  • Vyzkoušet můžete i aplikaci Water Reminder. Ta vám podle vašeho nastavení pravidelně připomene, kdy je správný čas se napít.
Vitalvibe Frequency™

Ponořte se do
magnetických vln

Podpořte dlouhověkost s přístrojem, který pro lepší regeneraci používají i profesionální sportovci.

Benefity pití vody aneb jak nás voda udržuje v kondici

Už jsme se dozvěděli, jak a proč je voda důležitá pro správné fungování našeho těla. Dostatečným příjmem tekutin tak můžeme získat i celou řadu benefitů pro naše zdraví a vitalitu. Pro větší motivaci k pravidelnému pití přinášíme několik z nich.

Zvyšuje výkon a sílu

Jak jsme psali na začátku, naše svaly tvoří ze 75 % voda. Podle studie z roku 2018, uveřejněné v odborném zpravodaji Journal of the American College of Nutrition, už ztráta 2 % z objemu vody v těle znatelně snižuje fyzický výkon a můžou se objevit i zdravotní potíže.

Sportovci, kteří se výzkumu zúčastnili, pociťovali vlivem nedostatečné hydratace znatelné snížení síly a došlo u nich k rychlejšímu vyčerpání. Kromě toho vykazovali také zvýšenou tepovou frekvenci, zhoršenou činnost srdce a snížení kognitivních funkcí.

Studie dále prokázala, že voda vyloučená potem odvádí z těla současně i značné množství sodíku. Předpokládá se, že jeho ztráta také zhoršuje sportovní výkony.

Při každé fyzické aktivitě – a zejména při cvičení – proto pijte dostatečné množství vody. Při cvičení trvajícím déle než hodinu je navíc vhodné doplnit i minerály, jako jsou sodík, draslík, hořčík a jiné elektrolyty, které v obyčejné vodě najdete jen ve velmi malém množství.

Zařaďte proto do svého pitného režimu během tréninku i neslazené iontové nápoje či minerální vody, jako je pramenitá voda Magnesia nebo Vincentka. Skvělým zdrojem minerálů a vitaminů jsou i doplňky, jako například Vitamin Mineral Rush nebo IoniLyte s komplexem více než 70 minerálů z Velkého solného jezera.

Dodává energii a prospívá dobré náladě 

Ztráta již 1,39 % tekutin z těla může mít negativní vliv na celkový elán a vitalitu. „Aby všechny buňky v těle dobře fungovaly, potřebují vodu,“ říká doktor Ronald Navarro z Kaiser Permanente South Bay Medical Center v Kalifornii. Navarro vysvětluje, že při dehydrataci se buněčné membrány stávají méně propustné. To brání přísunu hormonů a živin do buňky a nedochází k odplavení odpadních produktů, které následně způsobují poškození buněk.

A teď si představte, co se stane, když se to děje v celém těle. Vaše energie se vyčerpá a místo toho nastoupí velká únava, což nepříznivě ovlivní pravděpodobně i vaši náladu, jak ukázal výzkum publikovaný v časopise Nutrition Reviews, který se zabýval hydratací pro každodenní zdraví.

Zlepšuje paměť a soustředění

Příjem tekutin ovlivňuje i naši nervovou soustavu. Při ztrátě již 1,59 % vody v těle se účastníkům dalšího experimentu snížilo pracovní nasazení a objevily se u nich symptomy vyčerpání a únavy.

Pokud tedy chcete podávat efektivní pracovní výkon, dbejte na dostatečný pitný režim i v práci. K tomu vám pomůže nalít si velký džbán vody, který si dáte na pracovní stůl hned ráno, když přijdete do práce. Budete tak mít po celý den jednoduchou připomínku a zároveň kontrolu, kolik vody jste vypili a kolik vody máte ještě vypít.

Životabudiče

Doplňky pro podporu vitality a dlouhověkosti, antioxidanty a celkové posílení organismu.

Liposomální kurkumin 3complex

Liposomální curcumin

Ženšen fermentovaný, kapsle

Fermentovaný ženšen extrakt

Liposomální glutathion

Liposomální glutathion

Životabudiče

Doplňky pro podporu vitality a dlouhověkosti, antioxidanty a celkové posílení organismu.

Pomáhá proti bolesti hlavy a migréně

Existuje spousta druhů bolestí. Každá se zmírňuje a léčí různými způsoby. Britští vědci však zjistili, že i pití obyčejné vody může pomoci. To platí zejména u bolestí hlavy a migrén. Výzkum, který u pacientů provedli, ukázal, že příjem vody zvýšený o 1,5 litru denně výrazně snížil dobu trvání jejich bolesti. Pokud vás tedy často bolí hlava, zkuste jednoduše více pít.

Čistí organismus

Ať už se jedná o škodlivé látky z vnějšího prostředí, jídla či nezdravého životního stylu, v našem těle se neustále hromadí toxiny, které právě díky vodě odcházejí močí a potem z těla ven. Kromě vody a v ní obsažených škodlivin se vylučují i ty látky, které jsou v těle v přebytku. Například sodík, draslík, fosfáty a vápenaté ionty, ale i zplodiny metabolismu, jako je kyselina močová, močovina nebo kreatinin.

Ulehčuje trávení

Voda usnadňuje správný průchod potravy trávicí soustavou a právě díky vodě se vstřebávají všechny živiny. Voda navíc usnadňuje štěpení složitých sacharidů i bílkovin a umožňuje rozpouštění minerálů.

Podporuje hubnutí

I při hubnutí je voda důležitější, než si možná myslíte. Dostatečnou hydratací buněk podporujeme jejich aktivitu, což ovlivňuje náš metabolismus. Pokud však buňky dostatečně nehydratujeme, představuje to pro ně zátěž. Aby šetřily svou energii, automaticky se přepnou na „úsporný“ režim a pracují méně. Jako energetickou rezervu navíc přitom začnou v těle ukládat do zásoby tuk. A to určitě nechceme. Při hubnutí potřebujeme mít naopak buňky co nejvíce aktivní, aby rozproudily náš metabolismus. K tomu je čistá voda ideální.

Voda navíc dodává pocit sytosti. Pokud tedy máte tendenci v kuchyni pořád něco „uždibovat“ nebo vás honí mlsná, zkuste nejprve vypít sklenici vody. Na chvíli tak zaplníte žaludek a uděláte i něco pro svůj metabolismus. Možná i právě proto je pití čisté vody základem detoxikačních kúr a součástí mnoha diet.

Omlazuje pleť

Hebká, pružná a zářivá pleť bez vrásek a dalších známek stárnutí je snem snad každé ženy. Možná vás proto mile překvapí, že ke zlepšení kvality pleti může pomoci i pravidelné pití vody. Některé výzkumy dokonce zjistily, že dostatečným příjmem tekutin lze také zamezit předčasnému stárnutí. Doktor Navarro, kterého jsme už zmiňovali, říká, že hydratace organismu může některým lidem pomoci vyčistit pleť a vypadat mladší.

Posiluje imunitu

Funkčnost našeho imunitního systému úzce souvisí se zdravím střev a mikrobiomu v nich. I prospěšné bakterie ve střevech potřebují dostatek tekutin, střevo se navíc díky vodě lépe čistí a regeneruje. Pitím vody tak příznivě podpoříte detoxikaci organismu a můžete předejít celé řadě infekčních onemocnění.

Udržuje svěží dech

Nedostatečný pitný režim – a následná dehydratace – bývá častou příčinou, proč nám zapáchá z úst. Dehydratovaný organismus se totiž snaží vodou šetřit – mimo jiné tím, že tvoří výrazně méně slin. Ústní dutina se proto přestává průběžně pročišťovat od zbytků jídla a její prostředí je mnohem náchylnější na množení mikrobů. Ti pak způsobují nepříjemný zápach. Dostatečná hydratace může se zápachem naopak významně pomoci.

Voda – jednoduchý způsob, jak zůstat zdravý a v kondici

Už asi chápete, že voda ovlivňuje celou řadu důležitých procesů v našem organismu a naprostá většina z nich by bez vody vůbec nemohla probíhat. O to důležitější je, abychom své tělo dostatečně hydratovali, a to nejlépe pitím přiměřeného množství čisté vody.

Pití obyčejné vody pomáhá udržovat naše tělo v kondici. Nejen že se díky vodě budeme cítit svěží a plní energie, ale podpoříme své zdraví a s ním celkovou kvalitu života i na dalších úrovních.

Přečtěte si další články, které by vás mohly zajímat:

Rubriky

Nechte si posílat nové články

Stáhněte si ukázku knihy 7 návyků dlouhověkosti

*Na tento e-mail vám zdarma pošleme ukázku o 40 stranách. Zadáním e-mailu dáváte souhlas s tím, že vám maximálně jednou do měsíce pošleme nové články a hodnotné informace o dlouhověkosti. Váš e-mail nikomu nepředáme a z newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit.